Inteligent.si uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Razumem Preberi več
4.10.2018

PRAVE PREDNOSTI PAMETNEGA DOMA

- Prednosti pametnih domov, ki se jih omenja v javnosti, niso tisti pravi PLUSI, ki bi prepričali nas. Veste, katere so zares glavne prednosti bivanja v pametnem domu? -

Ko v medijih beremo izjave nekaterih ponudnikov pametnih domov, se po navadi kot glavne prednosti pametnih domov omenja: nadzor naprav doma z enega mesta, fleksibilnost za nove naprave, povečanje varnosti, daljinski nadzor doma, energetska učinkovitost, večja funkcionalnost naprav, udobje in podobno.

 

To da lahko na daleč vklopimo ogrevanje, luči ali spustimo senčila je sicer res funkcionalno in zanimivo. Bistvo pametnega doma pa vseeno ni v tem, da lahko na daleč prožimo stvari, ker jih še vedno moramo sprožiti sami.

Pomembno je, da naprave doma delujejo med seboj tako, da opravijo neko funkcijo ali rešitev samostojno, brez našega posredovanja ali vključevanja. Nam udobje doma pomeni, da se dom nevidno upravlja sam in s tem zagotovi naše optimalno bivanje.

Pomembno je, da naprave doma delujejo med seboj tako, da opravijo neko funkcijo ali rešitev samostojno, brez našega posredovanja ali vključevanja.

Primeri takšnih rešitev so lahko na primer:

  • samodejno zapiranje senčil ko nam sonce ogreje notranjost hiše do določene temperature
  • samodejni vklop ogrevanja vode, ko pridemo domov
  • odpiranje dvoriščnih vrat, ko se približamo domu na določeno razdaljo...

 

Takšne rešitve danes niso več nič nenavadnega in za to ne potrebujemo velike investicije, kompleksne nastavitve in preureditve instalacij doma. Posamezno funkcionalnost lahko realiziramo hitro in poceni in uživamo v udobju rešitev za pametni dom.

Nazaj