Inteligent.si uporablja piškotke. Z nadaljevanjem uporabe te strani soglašate z uporabo piškotkov.

Razumem Preberi več
7.8.2018

ZAČETEK KONCA NADZORNIH ENOT ZA PAMETNI DOM

- Zakaj so modularni pametni domovi brez nadzorne enote prihodnost -

Dolgo časa je nadzorna enota za pametni dom služila preprostemu namenu - da bi združili vse, kar govori isti jezik. Nadzorna enota je s tem, da imamo vse naše naprave na isti valovni dolžini, zagotovila, da ne skačemo iz aplikacije v aplikacijo. Različni protokoli za komunikacijo (kot so na primer Zigbee, Z-wave in drugi) so pomenili, da se naprave niso smele zanesti na WIFI, ker bi pomenil preveliko porabo moči zanje. Z novimi generacijami pametnih sistemov za dom takšno razmišljanje postaja stvar zgodovine.

Nadzorna enota kot vozlišče predstavlja omejitev sodobnih pametnih sistemov

Svet pametnih domov se hitro spreminja in z njim tudi pojmi o tem, kaj je dejansko "vozlišče" pametnega doma. Vse bolj pomembna postaja integracija različnih naprav (mislim na televizijo, pametne zvočnike in podobno) in enostavnejše povezovanje različnih standardov. Smrt enotnega pametnega doma in s tem nadzornih enot se zato zdi neizogibna.

Na trgu pametnih domov se pojavlja vse več naprav, ki za svoje delovanje ne potrebujejo nadzorne enote, ampak so že naprave same sposobne izvajanja osnovnih pametnih scenarijev. Naprave lahko povezujemo in upravljamo preko različnih brezplačnih spletnih servisov (kot sta na primer “IFTT” ali “Stringify”). To nam omogoča zelo enostavno kreiranje scenarijev po želji.

Primer enostavnosti uporabe modularnega sistema – avtomatsko odpiranje dvoriščnih vrat ob prihodu domov

Enostavno krmilno napravo za krmiljenje dvoriščnih vrat (krmilni rele ali modul Inteligent gateBox preko WIFI modema povežemo na internet. Nato si preko brezplačenga spletnega servisa “Stringify” nastavimo funkcionalnost, da se nam dvoriščna vrata odprejo sama, ko se pripeljemo v bližino doma. Seveda se tudi sama zaprejo, ko odidemo od doma, lahko pa jih kadarkoli upravljamo na daljavo preko aplikacije.

Za tako napredno funkcionalnost zdaj ne potrebujemo več dragih nadzornih enot, kompleksnih nastavitev in instalacij, ampak nam je to omogočeno že v cenovnem rangu nekaj 10 EUR ter je dovolj enostavno za samostojno namestitev.

Za vsa vprašanja glede delovanja, povezljivosti in namestitve smo vam na voljo na info@inteligent.si.

Nazaj